Sunday, 19 February 2012

Mencapai CINTA Dalam Cita-cita...

'Cinta dalam Cita-cita',tajuk cam gempak ja,haha...cinta yang dimaksudkan disini bukan cinta sesama manusia tapi cinta dalam cita-cita...paham kot?hihi...biasanya cita-cita seseorang akan tetap bila dah berumur 16 tahun iaitu form 4...sebabnya,masa tu suma dah dibahagikan kepada bidang-bidang yang khusus mengikut kelayakan berpandukan kepada result PMR...aku ingat lagi semasa zaman sekolah rendah...bila nampak postmen lalu depan rumah macam best ja,cita-cita tukar nak jadi postmen...pastu tengok cita perang dalam tv,tukar pulak nak jadi tentera...camtu la sampai la aku darjah 6,huhu...

Semasa form 1 aku dah mula rasa matured sikit *perasan...cita-cita aku yang baru ialah Paranormal Scientist!...cita-cita ni diteruskan sampai la ke form 4...aku sangat minat ngan bidang nih...buat kajian,amik gambar dalam gelap,rakam video...ala-ala Seekers,hihi...

Semasa form 5 aku mula tercari-cari cita-cita yang boleh aku capai...kalau paranormal scientist ni macam susah ja sebab aku ni bukannya pandai sangat...nak jadi scientist kena belaja tinggi-tinggi...bila dah form 5,maka banyak la join seminar-seminar kerjaya...masa tu baru la terbukak sikit minda dengan dunia pekerjaan...semacam satu ilham datang,aku rasa aku patut jadi Marine Engineer!

Sekarang cita-cita aku dah hampir tercapai tapi masih jauh lagi perjalanan...harap-harap semuanya berjalan lancar,insyaAllah...baru seminggu kat darat,aku dah mula rindu nak naik kapal balik...kadang-kadang mati akal taktau nak buat apa kat rumah...inilah dinamakan CINTA!...walaupun kerja kapal ni sangat berat tapi ia merupakan satu kepuasan bila adanya CINTA...aku teringat perumpamaan yang bunyinya camni,'Once Mariner,Always Mariner'...:)
Tuan blog yang bajet :D
p/s : mental n fizikal kena kuat...paling penting mental sebab kekuatan fizikal takda makna tanpa kekuatan mental...:)

4 comments:

  1. baru seminggu dah bosan, nanti cuti 3bulan camna tuhh. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la,kna blajaq ssuaikn dri utk cuti lma,hihi..

      Delete
  2. haa ler, jgn makan tidoq ja noh. hhi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...