Wednesday, 29 February 2012

Waktu Malam Lebih Tenang Dilingkari Cahaya Tahajjud...

Dari Ubadah bin Shamit r.a. dari Rasulullah s.a.w. :
"Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengucap 'Tiada Tuhan selain Allah. Tidak ada sekutu baginya. Dia Pemilik Kerajaan dan segala puji hanya untukNya. Dia Maha Kuasa. Segala pujian hanya untuk Allah. Segala Keagungan hanya untuk Allah. Tiada Tuhan selain Allah. Allah Maha Besar. Tiada daya dan kuasa kecuali dengan izin Allah'. Kemudian mengatakan 'Ya Allah Ampunkan Kami' atau berdoa kepada Allah, maka doanya akan dikabulkan dan apabila dia berwudhuk dan mengerjakan solat malam (tahajjud), maka solatnya akan diterima."
(Riwayat Al-Bukhari)
Diantara Fadhilatnya :
>Mendapat pengawasan Allah dan menampakkan kesan ketaatan di wajahnya<
>Dikasihi oleh para ahli ibadah dan org mukmin<
 >Percakapannya menjadi hikmah dan bijaksana<
>Dimudahkan hisab ke atasnya<
>Mendapat catatan amal dari tangan kanan<
 >Doanya akan dikabulkan oleh Allah SWT<

Doa Yang Disarankan :
"Ya Allah, bagimu segala puji. Engkaulah penegak langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagimulah segala puji, Engkaulah raja penguasa langit dan bumi. BagiMulah segala puji, Pemancar cahaya langit dan bumi, Engkaulah yang hak dan janjimu adalah benar, perjumpaanMu itu adalah hak dan firmanMu adalah benar dan syurga adalah hak dan neraka adalah hak dan nabi-nabi itu hak benar, dan Nabi Muhammad saw adalah benar, dan saat hari kiamat itu benar. Ya Allah, kepadaMulah kami berserah diri(bertawakal), kepada Engkau jualah kami kembali, dan kepadaMulah kami rindu, dan kepada Engkaulah kami berhukum. Ampunilah kami atas kesalahan yang sudah kami lakukan dan yang sebelumnya, baik yang kami sembunyikan mahupun yang kami nyatakan. Engkaulah Tuhan yang terdahulu dan Tuhan yang terakhir. Tiada Tuhan melainkan Engkau Allah Rabbul’alamin. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah”

p/s : wahai sahabat, buat la solat nih alang-alang bangun tengah malam nak tengok bola. Paling terbaik malam jumaat...:)  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...